Umelá inteligencia a grafický dizajn

Dizajn, Tipy  17. augusta 2023 Ján Májek

Umelá inteligencia a kreativita

Umelá inteligencia dnes zasahuje do mnohých oblastí podnikania a každodenného života bez toho aby sme si to vôbec uvedomili. Práve v marketingu zohráva čoraz podstatnejšiu úlohu. Dokáže totiž významne zefektívniť mnohé procesy. Voči nástrojom umelej inteligencie vzniká vo svete designu odpor, čo je prirodzené, keďže hrozí, že nový nástroj nahradí človeka. Je to ale naozaj tak? Nahradia ruky grafika jednotky a nuly?

Hoci stále prevláda vďaka rôznym sci-fi filmom mainstreamová predstava, že umelá inteligencia (v skratke AI = artificial intelligence) je ďaleká hudba budúcnosti. Mnohí si umelú inteligenciu predstavujú ako počítač, ktorý sám kompletne vygeneruje nový dizajn, na základe zadaných parametrov. A dokonca si myslia, že sa dá hneď implementovať. Dnes však ešte algoritmy stále nie sú na tak dokonalej úrovni, aby dokázali kompletne nahradiť dizajnérov. Umelá inteligencia môže vytvárať originálne grafické návrhy, čím šetrí čas. Stačí zadať kľúčové slová a program z nich vytvára kreatívne riešenie na mieru. Sú však len akýmsi pomocným nástrojom, ktorý grafikom uľahčuje prácu a môžu prispieť k tvorivosti a procesu tvorby grafických dizajnérov.

artificial intelligence ai machine learning research robotics development generative ai

Výhody využívania umelej inteligencie v grafickom designe:

 Zbavíme sa zdĺhavej manuálnej práce

Mnohé z nástrojov dokážu navrhnúť aj alternatívy dizajnu, čím sa vyhneme opakujúcim sa úlohám, ako je napr. odstraňovanie pozadia, zmena farebnosti a podobne.

Generovanie nových nápadov

Umelá inteligencia dokáže z pripravenej databázy tvarov a farieb sama vygenerovať obrovské množstvo unikátnych dizajnov v priebehu niekoľkých minút. Nie všetky sa dajú skutočne použiť, ale inšpirovať naše počiatočné návrhy.

Automatické generovanie viacerých návrhov

Nástroje s umelou inteligenciou generujú viacero verzií grafiky na základe vašich preferencií, potrieb a predchádzajúcich návrhov. 

Čo by mal mať dobrý AI nástroj?

Intuitívne rozhranie

Mnohé aplikácie AI sú ľahko ovládateľné aj pre začiatočníkov práve vďaka intuitívnej navigácii v programe.

Užívateľsky príjemný dizajn

Dobrý nástroj Vám pomôže nielen vytvárať rôzne zaujímavé vizuálne prvky, ale aj funkčné a použiteľné návrhy, ktoré Vám umožnia profesionálne reprezentovať vašu značku.

Optimalizácia pre počítače a mobilné zariadenia

Dobrý nástroj vám pomôže efektívne vytvárať a upravovať vytvorený obsah z akejkoľvek platformy a zariadenia. Niektoré nástroje umožňujú upravovať alebo aktualizovať návrhy jediným ťuknutím, takže môžete svoj obsah jednoducho zdieľať.

10 nástrojov na vytváranie grafiky pomocou AI

Niektoré AI nástroje už dlhšiu dobu fungujú bez toho aby sme sa sa nad nimi príliš zamýšľali. Tie najznámejšie sú integrované do programov Adobe Creative Cloud.

Adobe Sensei:

Adobe Sensei je inteligentný systém, ktorý využíva analýzu dát na automatické vykonávanie opakujúcich sa úloh a pomáha tak zlepšiť produktivitu dizajnéra. Napríklad dokáže extrahovať objekty z obrázkov, automaticky vytvárať vrstvy a identifikovať vhodné farby a fonty pre daný dizajn.

Adobe Firefly:

Adobe Firefly je nový nástroj od spoločnosti Adobe, ktorý kombinuje výkonnú umelú inteligenciu so schopnosťami grafického dizajnu. Firefly ponúka pokročilé možnosti automatického generovania dizajnov a tvorby grafických prvkov. Tento nástroj využíva aj analýzu trendov a preferencií používateľov, čo umožňuje rýchlo vytvárať unikátne a moderné dizajny.

Microsoft:

Nezaostáva ani firma Microsoft, ktorá zlúčila aplikáciu Microsoft Designer s balíkom Microsoft 365 a líši sa od doterajších aplikácií. Na rozdiel od bežných programov, v ktorých si vyberáte z rôznych šablón ako sú tlačidlá, orámovanie, rôzne písma, zarovnania, prípadne obrázky, tu vám pomáha spomínaná umelá inteligencia DALL-E 2 od OpenAI. Umožňuje vytvárať prakticky čokoľvek čo potrebujete vytvoriť v grafickej forme, vrátane letákov, loga či samotnej grafiky. 

Aplikácia je zatiaľ v náhľadovej verzii a nie je možné ju používať bez pozvánky. Je potrebné sa zaradiť na čakaciu listinu tým, že zadáte svoj email a počkáte až vám program oznámi svoju dostupnosť.

Nástrojov tohto typu je už dnes viac, obľúbená a známa je napr. aplikácia Canva. Canva je online dizajnová platforma, ktorá kombinuje jednoduchosť používania s využitím umelej inteligencie. Dokáže automaticky navrhnúť harmonické farebné palety a grafické prvky podľa zadaných požiadaviek.

umelá inteligencia

Pozrime sa spoločne na ďalšie nástroje, ktoré používajú umelú inteligenciu z pohľadu grafického designéra:

Jasper.ai:

Tvorba rozhraní. Umožňuje dizajnérom vytvárať interaktívne a personalizované používateľské rozhrania prostredníctvom inteligentných chatbotov.

Výhody Nevýhody
vysoká miera personalizácie vyžaduje znalosť programovania a prácu s umelou inteligenciou
interaktivita môže vyžadovať dodatočné ladenie a prispôsobenie
ľahko použiteľný, intuitívny  nástroj dodatočné poplatky za odhalenie plagiátorstva 

TinyWow:

TinyWow je inovatívny nástroj na tvorbu a optimalizáciu interaktívnych animácií pre webové stránky. S využitím pokročilých algoritmov a techník automaticky generuje plynulé a efektívne animácie.

Výhody Nevýhody
jednoduchý, ľahko použiteľný nástroj nie je vhodný na tvorbu komplexných a detailnejších animácií
atraktívne animácie animácie sa nedajú ručne kontrolovať a upravovať 
šetrí čas a úsilie obmedzenosť v porovnaní s pokročilejšími animačnými softvérmi

Let’s Enhance:

Let’s Enhance je nástroj, ktorý umožňuje dizajnérom zlepšovať kvalitu obrázkov a fotografií. S využitím algoritmov na rozpoznávanie vzorov dokáže Let’s Enhance zvýšiť ostrosť a detaily obrázkov, čo vedie k ich vylepšeniu a lepšej vizuálnej prezentácii. Užívatelia môžu rýchlo a jednoducho upraviť a optimalizovať fotografie a obrázky pomocou tejto inteligentnej aplikácie.

Výhody Nevýhody
jednoduché používanie nie je vhodný pre všetky typy obrázkov
automatické zvýšenie ostrosti a detailov v obrázkoch bez potreby manuálnych úprav pri veľkých súboroch môže proces trvať dlhšie 

Simplified:

Simplified je nástroj na generovanie grafických prvkov a vizuálnych dizajnov. Simplified je skvelým spoločníkom pre dizajnérov, ktorí hľadajú inšpiráciu a rýchle a efektívne tvorivé riešenia.

Výhody Nevýhody
jednoduchý, ľahko použiteľný nástroj nedajú sa robiť manuálne úpravy
rýchle a kreatívne riešenia nie je vhodný pre tvorbu komplexnejších a detailnejších designov
esteticky príjemné designy obmedzenosť v porovnaní s pokročilejšími softvérmi pre design

Fronty:

Fronty AI prevedie vašu skicu webu do kódu HTML CSS. Kód na vytvorenie webovej stránky projektu získate v priebehu niekoľkých minút.

Výhody Nevýhody
jednoduchý a intuitívny nástroj stále vo fáze vývoja
podporuje aj rozhranie pre  mobil či tablet  spracovanie HTML kódu môže trvať dlho
na výber sú rôzne šablóny môže vyžadovať dodatočné úpravy, vyžaduje určitú úroveň technickej znalosti

Khroma:

Jednoduchý nástroj, ktorý vytvorí databázu farebných kombinácií na základe farieb, ktoré sa vám páčia. Je to skvelý nástroj v prípade, že si chcete pozrieť rôzne farebné možnosti a nájsť inú farebnú kombináciu, ktorá by vám normálne nenapadla.

Výhody Nevýhody
vyhľadávanie nie je náhodné, ale na základe vašich preferencií výber z nekonečného množstva farieb je zdĺhavý
rôzne, neobmedzené  farebné kombinácie  nezaručuje estetickú kvalitu a harmonický výber farieb
inšpirácia pre designérov

AutoDraw:

Tento nástroj umožňuje používateľom rýchlo a jednoducho kresliť, aj keď nemajú na kreslenie talent. S využitím algoritmov rozpoznávania vzorov a prediktívneho generovania AutoDraw navrhuje a dopĺňa náčrty, a umožňuje tak rýchle vytváranie kresbičiek či ilustrácií.

Výhody Nevýhody
zadarmo chýbajú pokročilejšie funkcie kreslenia
jednoduchý, ľahko použiteľný nástroj nie je vhodný pre tvorbu komplexnejších a detailnejších ilustrácií, ktoré vyžadujú precízne a presné kreslenie
Dostupnosť na akomkoľvek zariadení

Deep Art Effects:

je mobilná aplikácia využívajúca umelú inteligenciu na transformáciu fotografie na umelecké diela s rôznymi štýlmi. S využitím umelých neurónových sietí a algoritmov na rozpoznávanie vzorov dokáže Deep Art Effects zmeniť obyčajnú fotografiu na umelecké dielo plné farebných a abstraktných efektov. Tento nástroj je vhodný pre dizajnérov, ktorí sa chcú inšpirovať a vytvárať jedinečné a umelecké vizuály.

Výhody Nevýhody
výber z rôznych efektov a štýlov proces môže u veľkých obrázkov a fotografií trvať dlhšie
inšpirácia pre designérov výsledok sa môžu líšiť od očakávaní

Fontjoy:

Nástroj, ktorý Vám pomôže vybrať k sebe sa hodiace páry fontov. Je tu problém so slovenskou diakritikou, ale napriek tomu dokáže tento projekt inšpirovať. Je možné zvoliť tak veľký kontrast, aký chcete.

Výhody Nevýhody
výber z rôznych efektov a štýlov proces môže u veľkých obrázkov a fotografií trvať dlhšie
inšpirácia pre designérov výsledok sa môžu líšiť od očakávaní

Remove.bg:

Tento nástroj využívajúci algoritmy na rozpoznávanie vzorov a hrán, sa hodí na automatické odstránenie pozadia zo snímok.

Tieto príklady iba naznačujú širokú škálu nástrojov založených na umelej inteligencii, ktoré sa v súčasnosti používajú v oblasti grafického dizajnu. Každý z týchto nástrojov prináša svoje jedinečné výhody a využitie, čo umožňuje dizajnérom pracovať efektívnejšie a inovatívnejšie.

Pri hodnotení týchto nástrojov je dôležité zohľadniť ich účel a obmedzenia. Hoci umelá inteligencia a tieto nástroje môžu poskytnúť dizajnérom podporu a inšpiráciu, nie sú schopné nahradzovať tvorivosť a estetický vkus človeka.

Výhody Nevýhody
jednoduchý a efektívny spôsob, ako rýchlo a bezproblémovo odstrániť nežiaduce pozadie z obrázkov pri niektorých obrázkoch môže byť odstránenie pozadia nepresné
zrýchlenie práce výsledok sa môžu líšiť od očakávaní
nedá sa manuálne upravovať

umelá inteligenciaMá umelá inteligencia svoje hranice?

Počas generovania prebiehajú súbežne dva procesy. V prvom procese bot vyhľadáva obrázky na základe nami zadaných slov alebo odkazov – promptu. V druhom procese porovnáva vyhľadané obrázky s inými podobnými a všetko dáva dokopy, aby vznikol konečný obrázok. Niekedy je naozaj ťažké dospieť k dobrému výsledku. Časté problémy nastávajú pri generovaní ľudí, umelá inteligencia má problém vygenerovať prirodzene vyzerajúce tváre alebo ruky. Problematické sú aj texty, kde je vo väčšine prípadov dané slovo napísané zle. Najčastejšie ide o  prehádzané písmená alebo veľké medzery v texte. Kto vie, možno sa časom dostaneme do bodu, kedy umelá inteligencia vytvorí presne to, čo chceme. Dovtedy sú na to naši grafickí dizajnéri. 🙂 

Ak vás zaujímajú témy IT a digitalizácie, neváhajte nás kontaktovať. Sme digitálna agentúra, ktorá zodpovedne pristupuje ku každému projektu. 

 

Plánujete začať s digitalizáciou firmy? My vám poradíme!
Kontaktujte nás
Ján Májek

Ján Májek

Majiteľ UPVISION Digital agency

Zdieľaj

Ďalšie inspirácie

Sprievodca efektívnymi formátmi na sociálnych sieťach

Sprievodca efektívnymi formátmi na sociálnych sieťach

Marketing  21. októbra 2024 Ján Májek

Formáty na sociálnych sieťach zohrávajú kľúčovú úlohu pri budovaní značky a efektívnej komunikáci...

Čítaj viac
PPC reklamy pre eshop s prírodnou kozmetikou tento rok lámali rekordy

PPC reklamy pre eshop s prírodnou kozmetikou tento rok lámali rekordy

Case studies  1. októbra 2024 Ján Májek

Ročný nárast výnosov až o 42%! Prečítajte si ako vyladením PPC reklamy získala značka Annemarie B...

Čítaj viac
Sociálne siete – Rozdiel medzi organickým a plateným obsahom

Sociálne siete – Rozdiel medzi organickým a plateným obsahom

Marketing, Social media  30. septembra 2024 Ján Májek

V rámci digitálneho marketingu zohrávajú sociálne siete kľúčovú úlohu, pričom organický a platený...

Čítaj viac

Dajme si kávu. Poviete nám predstavy
a my nájdeme riešenie pre váš biznis.